Home
    Opdateringer 

    

  Medlemskab
   
Vedtægterne
   
Virago MC DK
   
Turklubben VIP
 

 Klubben
    Turkalenderen
   
Mødesteder
    Turmål
    Bestyrelsen
   
Medlemmerne

    Siden
   
Billeder

  Blandet guf   
    Links
   
Shoppen
    Corner
   
Kørehistorier
   
Bakspejlet


 Virago MC DK
    Klublinks
 
 
  

  Tur klubben                  
    info@virago.dk

   Webmaster

   
webmaster@virago.dk


  PeakCounter

 

"Mette´s Corner"

  

Hvad gør man, når man står med et bjerg af arbejde og venteværelset fuld af patienter -   ens legekammerater er på vej til Ærø -  og kroppen bare skriger på noget dansk ø-kultur ? ? 


Man gi'r den gas gør man, drøner hjem og kaster en trus og en tandbørste i saddeltasken, og kører så r.... ud af bukserne, som Henrik og jeg gjorde, da vi fik mulighed for at komme med til Ærø på et afbud.

-  Og  hvilket held vi gjorde det, for hold da op!
Sikken dog en KANON tur!

Som sagt nåede Henrik og jeg -  med det yderste af neglene på broklappen -  og hele hovedet fuld af salte fart tårer -  at komme med på færgen fra Svendborg til Ærøskøbing. 

Vel om bord ventede den første overraskelse de fleste af os, idet sejltiden viste sig at være halvanden time! 

 -  Og vi, der er vant til at vi dårligt kan nå at spænde cyklerne fast og sluge en kop kaffe, når vi sejler fra Odden til Ebeltoft, før vi skal køre fra borde igen -  ja, vi kunne læne os tilbage og stornyde den fredfyldte sejlads gennem det sydfynske ø-hav, hvor der hele tiden er en masse at se på med alle de små og store øer og holme og næs og hvad det ellers hedder alt sammen, som vi muntrede os med at prøve at identificere.
 
Lige så stille sivede hverdagens stress ud af kroppen på os.

Som I nok ved var det Karen (og Bjarne) der inviterede på ø-tur i år. 
Siden 2003 et fast programpunkt i Turklub kalenderen, hvor vi tilbringer en weekend med at lære én af vores mange, fantastiske små øer rigtig godt at kende.
Og hvem kunne vi ønske os bedre til at præsentere Ærø for os, end en vaskeægte indfødt -  nemlig vores alle sammens Karen, som er både er født og delvist også opvokset på øen.


Arealmæssigt hører Ærø jo unægtelig til i småtings afdelingen, og vi havde da  næppe heller forladt færgelejet, før vi var ved vores bestemmelses sted.
Tyve mand fordelt i fem af de her fine, små lavendelblå huse -  og vi var alle spændt op til  en ordentlig omgang økul(ler)tur.
Og det skulle vise sig at der ventede os en oplevelse af de helt specielle!
Karen havde allieret sig med Ærøskøbings utrolige vægter,  en af de mest nørdede ildsjæle jeg har mødt i mit liv. 
Så efter vi havde kylet bagagen ind i vores små huse, spadserede vi ind i byen for at mødes med vægteren, der så ville tage os med på sin aftenvandringen rundt i byen og fortælle os lidt om stedet.


Her er han så, den lille mand -  lidt af en splejs at se til. Men ikke desto mindre så fyldt til randen med en kærlighed til sin by, at ord øjensynlig var fattige -  for ind imellem afbrød han sin talestrøm og sang følelserne ud i tusmørket -  og således, snakkende og syngende vandrede han værdigt rundt med sin lygte og sit mordvåben, og alle os v
rimlende i hælende.


Vi hørte
om Ærøskøbing, der i 2002 modtog Europa Nostra prisen, som én af denne verdens allermest bevaringsværdige1700 tals  købsteder.

 
Om fredningen af
byen, der er kategoriseret så højt at ét trin mere op ad fredningsstigen og den ville have status af museum,  i lighed med Den gamle By i Århus, som ikke mere beboes af rigtige mennesker.


Her er byens hoved forretningsstrøg -  og som det ses -  er der skrappe regler i sådan en top fredet by, for hvilke virkemidler de næringsdrivende må tage i anvendelse for at gøre opmærksom på sig selv.
Her er absolut ingen blinkende neon, eller spraglede reklameskilte.

 

Vi så eksempler på det møjsommelige restaurerings arbejde, der pågår overalt, for at holde sammen på de ældgamle bygninger.
Vi hørte om ligkistesnedkeren, der har designet de utroligt ornamenterede gadedøre rundt om i byen.

Vi beså bytorvet med de to vandpumper, der indtil engang i 1950'erne stadig var i funktion -  og hvoraf den ene, uden man kan forklare det, leverer totalt kalkfrit vand.

Det er også på torvet at man har mulighed for at afstraffe fruentimmere, der har været en lille tur på grisebassen, fordi "Jyske Lov" der stadig er gældende  i byen - foreskriver at disse madammer hver anden lørdag, tildeles en dragt prygl i den bare, i fuld offentlighed.

Vi fik historierne om de mange berømtheder og/eller originaler, der har haft til huse i de maleriske bygninger.

Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg siger at vi på denne tur erhvervede os en omfattende viden om den by vi besøgte.


Og da vi var tilbage ved vores udgangspunkt, var vi alle sammen helt forbløffede over at opdage at der var gået halvanden time! Mørket var faldet på -  og vi var skrupsultne!

I en fart skyndte vi os hjem til hytterne, hvor Karen stegte pølser til os (resterne fra Int.Træf lever endnu!). -  Vi drak noget polsk vodka og åd nogen pølser og var allerede helt økulrede, da vi tørnede ind -  med udsigt til en hel lørdag på farten - Ærø rundt, og rundt, og rundt. . ZZZzzzz . . . .På det bredeste sted er Ærø 8 km. - og målt i længden, 30 km. Altså et relativt overskueligt område skulle man synes. 
Ikke desto mindre kørte vi fra kl. 9 morgen til 5 eftermiddag -  i alt næsten 90 km.! på denne lørdag.

 


 
Undervejs førte Karen og Bjarne os rundt til enhver tænkelig sev
ærdighed på øen. Vi måbede over istidslevninger, snoldede lokalt kunsthåndværk, fotograferede fra toppen af et fyrtårn, spiste sen lunch i Marstal . . .  
og vi kørte og kørte, ad forunderlige bittesmå veje i dette miniature landskab.

Det var heldigt at vi i den grad  fik Ærø ind under huden, som vi gjorde denne weekend. . . . for på hjemturen vankede der en omgang af den grundigste afvaskning vi nogensinde har fået. En tornado, der flåede landejendomme op med rode fejede hen over midtsjælland bedst som vi passerede forbi, på vej hjem.

Så på enhver tænkelig måde var det en weekend spækket med oplevelser og overraskelser.

Tusind, tusind tak Karen, for en fantastisk, forunderlig,  veltilrettelagt tur! 
Det
kan du altså osse!

                           

Næste Corner kommer nok til at handle en hel del om Østrig, og det bliver nok en lidt længere fortælling.
 Jeg skal beklage det sendrægtige tempo, som skyldes at jeg i øjeblikket kun har én funktionsdygtig computer  (på klinikken) Vi arbejder på sagen.

Go' vind til vi mødes i Corners forlængede "Østrigs udgave" 
         
  . . .  og selvfølgelig!

                         Tommel op til alle derude...

                                                            ..Mette

                                            

 

  Copyright © 2002-2003 - Opdateret: 16, december 2011 .